Legfrissebb

 

Vörösvári Tanösvények

Nulla hulladék

 FÓRUM »


Egyesületünk programjait támogatja:Nemzeti Együttműködési Alap- NEA
Pilisvörösvár Város Önkormányzata
Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet


Együttműködő partnereink:Városi Könyvtár
Fridrich Schiller Gimnázium
Humusz Szövetség


Támogatóink »


 

A "Tégy valamit a környezet védelméért" programunkat támogatja a Nemzeti Civil Alapprogram, Pilisvörösvár Önkormányzata és a HuMuSz.


Szebb Környezetünkért Egyesület adószáma:
18706653-1-13
Bankszámlaszáma:
14100024-66043449-
01000007 - Volksbank

 

 

PilisPlaza.hu
Pilisvörösvári és környékbeli hírek, cégek, civil szervezetek

Vörösvári tanösvények

Cikk a tanösvényről a Vörösvári Újságban

2012. augusztus 6.

Egy városi tanösvény terve

Kevesen tudják, de tanösvényt nemcsak erdei utakon lehet kialakítani. Pilisvörösvár környéki települések csodálatos erdei tanösvényekkel rendelkeznek, ám városunk közvetlen környezetében nem található különleges képződmény vagy ritka, védett növény, ami hagyományos tanösvényt „érdemelne”. Ugyanakkor egy sajátos városi történelmi tanösvény itt is megvalósítható lenne – vélik a kezdeményezők.
Nagyításhoz kattintson a képre!

Nyágai László, a Szebb Környezetünkért Egyesület tagja egy éve írt lapunk hasábjain a tanösvény tervéről. A közelmúltban létesült egy, többségében tanárokból, tanítókból álló munkacsoport, akik havi rendszerességgel találkoznak a tanösvény-projekt kidolgozása céljából. Nyágai László vezeti a csoportot, hiszen az ő fejéből pattant ki az ötlet. „Sétálhatnának, kocoghatnának az itt élők, a szabadidejüket kellemesen, hasznosan eltölthetnék, és közben ők is jobban megismerhetnék lakhelyük egyes helyeit” – meséli terveit. A kihelyezett táblák megismertethetnék a települést a városba látogatókkal, sőt akár a tanösvény több turistát is vonzhatna.

• Honnan indulna, és merre vezetne a tanösvény?

– Két tanösvényben gondolkozunk – magyarázza Nyágai László. – Mindkét körút a Vásár térről indulna, és oda is érne vissza, ez a tömegközlekedés szempontjából lenne jó. A nyugati tanösvény a Kápolna utcán haladna, érintve a tájházat, az Erdei kápolnát, a Kálvária hegyi kápolnát, a Szabadságligeti vonatmegállót. A Nyár utcánál kanyarodna vissza, majd a Petőfi utcába érne. Itt a Helytörténeti Parkon és a Szabadság utcán át érkeznénk vissza az öt km-es út végén a Vásár térre.

Pándi Gábor alpolgármester jelen volt az egyik tanösvényekkel kapcsolatos megbeszélésen. Ezen elmondta, hogy jónak tartja a városi tanösvény ötletét, egyben felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy közterületre bármilyen tárgy csak az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulásával  helyezhető ki, ezért kérte, hogy az egyesület minél előbb vegye fel írásban a kapcsolatot az Önkormányzattal.

Az interjú elkészültéig az Önkormányzathoz tanösvénnyel kapcsolatos beadvány nem érkezett.

A keleti út a Templom tér, a Fő utca (a Városi Könyvtár épülete), a Szent Flórián tér, a Törökkút utca, a Csobánka utcai temető, a Fő tér, a Hősök tere, a Napos Oldal, a Bányász emlékpark, a bányatavak és a vasútállomás környéke (Tojásmúzeum) érintésével érkezne a Vásár térre.

A tájékoztató táblákon – folytatja az ötletgazda –, amelyek szövegét már elkészítette, a város történelmi nevezetességei, a kultúrtörténeti érdekességek, a helyi védelem alatt álló fák fajtái lennének bemutatva fotókkal, Fogarasy-Fetter Mihály „Pilisvörösvár története és néprajza” című kötete, valamint a Vörösvári Újságban megjelent írások segítségével.

A tanösvény közterületeken haladna, városi intézményeket és magántulajdonú létesítményeket egyaránt bemutatna, ezért elengedhetetlen a szélesebb körű szakmai egyeztetés a kezdeményezésről és az összeállított anyagról az önkormányzattal, illetve helytörténetben jártas szakemberekkel. A táblák végleges felállításához is szükség lesz az önkormányzat engedélyére.

• Történt már egyeztetés? Vagy ez még hátra van?

– A munkacsoport – Temesvári Anna, Koós Ferenc, Fogarasy Attila, Bihari Gabriella, Albel Attiláné, Házler Gyuláné, Pfeiffer Jánosné és Rácz Borbála – havonta összeül, a legutóbbi alkalommal eljött az alpolgármester úr is. Ami a szakmai egyeztetést illeti, az általam megírt szöveg most épp Fogarasy Attilánál van, ő olvassa és javítja, ha szükséges. Reméljük, hogy sikerül megegyeznünk az önkormányzattal és támogatókat találnunk, hogy mihamarabb megvalósíthassuk a tanösvényeket.

• És honnan lesz rá pénz?

– A városi tanösvény előnye a többi tanösvénnyel szemben az olcsóság. Alacsonyabb költségvetéssel hozható létre, és fenntartása sem igényel nagy anyagi áldozatot. Nincs szükség utak építésére, tisztítására, karbantartására, igazából csak a táblák bekerülési költségét kellene kigazdálkodni.

Tisztában vagyunk vele, hogy az önkormányzatnak erre nincsen pénze. Reméljük, hogy sikerül pályázat útján pénzhez jutni, illetve támogatókat keresünk, hogy mihamarabb megvalósíthassuk a tanösvényeket.