Szombaton (2013. okt. 5-én) a saját termésből készített házi tartósítmányok között a legnagyobb sikert a zöld paradicsomból főzött dzsem aratta a Kóstolón.
A helyszínen többeknek elmeséltem a készítés módját, de híresen rossz memóriám persze ismét megcsalt, néhány dologra rosszul emlékeztem, elnézést!
Még többeknek ígértem meg, hogy a honlapon közzéteszem a receptet, így most következzen a pontos leírás azoknak, akiknél nem fagyott le a paradicsom, vagy, akiknek volt lelkierejük learatni a tövekről a zöld gyümölcsöket és szobahőmérsékleten tárolták eddig, vagy jövőre akarják kipróbálni.

Hozzávalók:
1 kg zöld paradicsom (már pucolva, szeletelve),
1 citrom (alaposan megmosva),
kevés ecet,
70 dkg cukor,
fűszerek: vanília (rúd. v. aroma), őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg – ízlés szerint
Elkészítés:
A paradicsomot alaposan megmostam, elfeleztem, a szár maradványait kivágtam.
Kb. 2 mm vastag szeletekre feldaraboltam, súlyát megmértem.
Nagyon kevés vízbe egy teáskanálnyi 20%-os ecetet és a citrom kinyomott levét öntöttem, ebben a szeleteket felforrásig hevítettem, majd félretettem.
Másnap! :
A savas vízben főzött paradicsomot újra felforraltam.
Másik edényben a cukrot, a fűszereket és a citrom húsát és héját annyi vízben, amennyiben a cukor éppen feloldódik, főztem kb. 10 percig.
A közben kihűlt paradicsomot a főzővizéből kiemeltem, kézben kicsit kinyomkodtam, a szirupba átraktam.
Itt addig főztem, folyamatosan kavargatva, amíg kicsit besűrűsödött (max. 20 perc).
Kis, csavaros tetejű üvegekbe szedtem, a szorosan lezárt üvegeket fejreállítottam, kb. 5 percre, majd tetővel immár felfelé száraz dunsztba helyeztem kihűlésig.
(A recept az általam nagyra becsült régi, Rakjuk el télire c., Erdélyi Lajosné dr. könyve alapján alakult ilyenre, nem az internetről származik, ahogy emlékeztem… )
Aki nem találkozott vele most szombaton, az idei utolsó Lom-Kincs Bazáron még megkóstolhatja: 2013. október 19-én, szombaton, a Nefelejcs közben.
Jó szórakozást és jó étvágyat kívánok hozzá!
Bozsár Judit